Opettele shoppailemaan INCI:n perusteella

INCI - tuo mystinen sekasotku purkin kyljessä, jonka merkityksestä useat sukupolvet eivät osanneet olla tietoisia. Osaatko kuvitella vanhempasi tai isovanhempasi kaupan hyllyjen välissä tihrustamassa kosmetiikkatuotteiden sisällysluetteloa? Valtaosa vastasi todennäköisesti ei, mutta INCI listan tulkitseminen on edelleen tänä päivänä monelle epäselvää. 

Tässä blogipostauksessa raapaisemme vain höyhenenkevyesti INCI listojen pintaa ja kerromme muutaman yleisen pointin, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ostoksilla. Ensinnäkin INCI-lista on luettelo ainesosista, joita tuotteessa on käytetty. Ensimmäiset viisitoista (15) ainesosaa on lueteltu määrän mukaan enimmästä vähimpään, jonka jälkeen loput ainesosat voi luetella mielivaltaisesti. 

INCI-listasta näet siis suoraan mitä tuote sisältää, ja mistä ainesosista maksat. Opettelemalla INCI-listoja ja niiden merkintöjä, pystyt itse päättelemään kuinka tuote reagoi käytössäsi, eikä sinun tarvitse sokeasti luottaa mainoslauseisiin, jotka ei aina pidä paikkaansa. Esimerkiksi putsaria voidaan markkinoida kuivalle ihotyypille sopivana, vaikka toisena ainesosana INCI-listassa komeilee sodium laureth sulfate (SLS), jolla on iholle ylipesevä ja kuivattava vaikutus. 

Lisäksi INCI-listasta voi usein bongata turhia "täyteaineita", joilla pullo saadaan niin sanotusti täyteen ja hinta pysymään alhaisena. Otetaan esimerkiksi Ruusuvesi. Alteya Organicsin Ruusuveden INCI-lista näyttää tältä: 100% pure steam distilled rose flower water 

Kun taas toisen anonyymin brändin ruusuveden INCI-lista näyttää tältä: Aqua, alcohol denat, methylparaben, parfym: Aetheroleum rosae artificialis

Kahdessa ylläolevasta INCI-listasta huomaa, että ensimmäinen ruusuvesi sisältää täyttä tavaraa, kun taas jälkimmäisessä on käytetty liuottimia, hajusteita ja täyteaineita. 

Kosmetiikan maailmaan kannattaa siis tutustua tarkemmin, ettei rahat mene hukkaan. Luonnollisen- ja synteettisen kosmetiikan eroihin kannattaa myös tutustua, ja valita itselle ja omiin tavoitteisiin sopivimmat tuotteet. 

Selaa verkkokauppamme vaihtoehtoja täältä >> 

0 kommenttia

Kommentoi

Huomaathan, että kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.