Aurinkosuojat: kemiallinen ja fysikaalinen

Ihana aurinko on vihdoin hellinyt meitä piiiitkän talven jälkeen. Viimeistään nyt on aika ottaa aurinkosuojatuotteet käyttöön! 
Aurinkosuoja on ehdottoman tärkeä muistaa. Aurinkovoiteita on monia erilaisia ja on kemiallista suojaa ja fysikaalista (mineraali) suojaa, kumpiko niistä sitten pitäisi valita ja mitä SPF tarkoittaae. Laitetaanko aurinkosuoja kasvovoiteen alle vai päälle?

Mitä tarkoittaa aurinkovoiteessa ilmoitettu SPF ( =Sun Protection Factor)?
SPF kertoo tuotteen suojatehon, esimerkiksi SPF 20 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella 20 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.

Muista levittää aurinkovoidetta heti tarpeeksi, jos sitä levitetään iholle liian vähän, on teho myös pienempi eikä sen tarjoama suojavaikutus tällöin vastaa tuotteessa ilmoitettua suojakerrosta. Levitä siis aurinkovoidetta iholle kerralla tarpeeksi ja lisää voidetta parin tunnin välein ja aina uimisen, hikoilun ja ihon kuivaamisen jälkeen.

Mitä tarkoittaa UVA/ UVB - merkintä tuotteissa?

UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttava säteily 
UVB- säteily tunkeutuu vain ihon pintaosiin. Sen vaikutuksesta ihon pintasolukko lisääntyy ja pigmenttihiukkasten määrä ihossa kasvaa.

UVA-suojaa ihoa ennenaikaiselta vanhenemiselta ja UVB-suojaa ihoa palamiselta.
Parhaan suojan saa siis kun valitsee tuotteet, jossa on sekä UVA- ,että UVB-suoja, lisäksi ympyröity UVA tai PA+++ merkintä tuotteessa kertoo että tuotteessa on riittävä suoja.


Mitä sitten tarkoittaa kemiallinensuoja ja fysikaalinen suoja?

Kemiallinen suoja:
Kemialliset aurinkosuojat imeytyvät ihoon, jolloin niiden sisältämät UV-filtterit imevät osan UV-säteilystä itseensä ja muuttavat sen kemiallisten reaktioiden myötä turvalliseksi lämmöksi. Näin kemialliset filtterit estävät UV-säteitä tunkeutumasta ihoon. Kemiallinen aurinkosuoja tuntuu monesti kevyemmältä. Kemiallisen aurinkosuojan tulee antaa vaikuttaa iholla noin puoli tuntia, jotta voide ehtii muodostaa ihoon suojan.

Fysikaalinen suoja:
Fysikaaliset  aurinkosuojat (toiselta nimeltään mineraalisuoja) muodostavat ihon pinnalle UV-säteilyä heijastavan kalvon imeytymättä ihoon. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat mineraalipohjaisia, ja niissä käytetään UV-filttereinä titaanioksidia ja sinkkioksidia. Titaani- ja sinkkioksidit koostuvat auringonsäteitä hajottavista mikropigmenteistä, jotka toimivat kuin tuhannet pienen pienet peilit heijastaen UV-säteilyä pois iholta. Nämä löydät ainesosalistasta nimillä zinc oxide ja titanium oxideFysikaaliset aurinkosuojat antavat välittömän suojan.

Fysikaalisten aurinkovoiteiden miinuksena on, että niiden puhdistaminen iholta. Apuna kannattaa käyttää öljypohjaista puhdistusainetta, sillä aurinkovoiteet ovat öljyliukoisia. Voiteet kannattaa päivän päätteeksi pestä huolellisesti pois, jotta suoja ei pidemmällä aikavälillä kerrostu iholle.
Fysikaaliset suojat ovat monesti vähemmän allergisoivia 
kuin kemialliset.

Fysikaalisten ja kemiallisten aurinkosuojien erot lyhyesti:

  • Kemialliset UV-filtterit imeytyvät ihon läpi, jolloin ne imevät UV-säteilyn itseensä ja muuttavat UV-säteilyn turvalliseksi lämmöksi.
  • Kemiallisten aurinkosuojien tulee antaa vaikuttaa iholla puolisen tuntia ennen kuin iholle muodostuu suoja.
  • Kemiallisia aurinkosuojia ei suositella pienille lapsille.
  • Kemiallinen suoja harvemmin jättää ihoa valkoiseksi.

  • Fysikaaliset UV-filtterit muodostavat ihon pinnalle suojakalvon, joka heijastaa UV-säteet pois iholta imeytymättä ihoon.
  • Fysikaaliset aurinkosuojat antavat välittömän suojan 
  • Sertifioidut fysikaaliset aurinkosuojat eivät sisällä elimistölle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja
  • Fysikaaliset aurinkosuojat ovat tutkitusti turvallisia myös pienille lapsille

Nykyään aurinkosuojat ovat onneksi jo kevyempiä koostumukseltaan eivätkä siten tuki ihohuokosia. Myös monet meikkivoiteet sisältävät nykyään myös aurinkosuojan, eli saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Aurinkosuojan käyttäminen EI ESTÄ RUSKETTUMISTA!
Suojaa siis ihosi haitallisilta säteiltä ja nauti auringosta turvallisesti ja huolettomasti. Aurinkosuojaa käyttämällä estät UV-säteiden aiheuttamaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja vältyt aurinkovaurioilta. Aurinkosuoja tuote laitetaan hoitotuotteiden päälle, eli ihonhoitorutiiniin viimeisenä osana. 

Jos kuitenkin käy niin että iho pääsee palamaan, on ihonhoito tärkeä muistaa. Ihon rauhoittamiseen sopii erinomaisesti aloegeeli, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Omasta mielestäni paras aloegeeli ikinä on Holika Holikan Aloe 99% Soothing Gel jossa on kevyt koostumus, eikä se jätä ihoa ollenkaan tahmaiseksi. Tämä geeli sisältää 99-prosenttisesti puhdasta Aloe vera -uutetta, joka lievittää ärtynyttä ja punoittavaa ihoa.

Tutustu kaikkiin SPF - tuotteisiimme TÄSTÄ

 

#aurinkosuoja #SPF #mitätarkoittaaSPF #miksiaurinkosuoja #estääköaurinkovoideruskettumisen #kemiallinenaurinkosuoja #fysikaalinenaurinkosuoja

0 kommenttia

Kommentoi

Huomaathan, että kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.